Zorunlu Yaz Stajı Sık Sorulan Sorular

09/03/2023 15:21:28 - 09/03/2023 15:21:28 - 851 Okunma

Soru 1- Ne zaman gidebilirim?

• 2. Sınıfın bitiminde (4. dönemden sonra), öğrenciler istedikleri yaz döneminde stajlarını yapabilir.
  • Öğrenci, yaz stajına gitmeden fakültemizin staj yönergesini (Bknz. Yaz Stajı Bilgilendirme ve Evrakları) okumalıdır.

Soru 2- Hangi şartları sağlamam gerekiyor?

Alttan Dersiniz Yoksa

• Yaz Stajı için sağlanması gereken tek şart 4 dönemin tamamlanmış olmasıdır.
  • 40 iş günü olan yaz stajı tek seferde (kesintisiz) olarak yapılabileceği gibi 20+20 iş günü şeklinde farklı yaz döneminde ve farklı firmalarda da yapılabilir.

Soru 3-  Başvuru belgelerini nereden bulabilirim?

• Yaz Stajı ile ilgili tüm güncel açıklamalara ve tüm güncel belgelere aşağıdaki  linkten ulaşabilirsiniz.

Yaz Stajı Bilgilendirme ve Evrakları

Soru 4-  Yaz Stajı başvuru sürecinde nelere dikkat etmeliyim?

Firmanın Uygunluğu

• Fakülte tarafından açıklanan tarihler dikkate alınarak Yaz Stajı yapılması istenen iş yeri için “İş Yeri Bilgi Formu” doldurulup bölüme teslim edilmelidir. Yaz Stajı yapılması için uygun görülen işyeri listesine bölüm sayfalarından erişilebilir.

Bölümden işletme  için uygunluk alındıktan sonra geri kalan başvuru belgeleri belirtilen şekilde ve belirtile sayıda (Bknz. Yaz Stajı Bilgilendirme ve Evrakları) doldurulup yine fakülte tarafından açıklanan takvime göre bölüme teslim edilmelidir.

Evrakların Teslimi

• Tüm Yaz Stajı evrakları ıslak imzalı, kaşeli, mühürlü olarak elden ya da posta yoluyla bölüme teslim edilmelidir.
  • Uzaktan eğitim sürecinde tüm belgeler taranmış olarak bölüm staj sorumlusuna e posta yoluyla gönderilebilir. Islak imzalı asılları bölümce belirlenen son tarihe kadar teslim edilmelidir.

Soru 5- Yaz Stajı süresince ne yapmalıyım?

Yaz Stajında Devam Zorunluluğu

• Yaz Stajı başladıktan sonra mazeretsiz olarak devamsızlık yapılamaz, eğer izin kullanılmasını gerektirecek bir mazeret (sağlık, sınav, ailevi... vb.) oluşursa sorumlu öğretim üyesinin bilgisi dahilinde işletmedeki iş yeri sorumlusundan izin alınmalıdır.
  • Belgeler sayfasındaki Mazeret İzin Formu (Bknz.  Yaz Stajı Bilgilendirme ve Evrakları doldurulup hazırlanacak Staj Defterine, izin alınan günün yerine eklenmelidir.

Staj Defterinin Doldurulması

• Öğrenci Staj defterine hergün yapılan işleri detaylı bir şekilde yazmalıdır. Firmanın izin verdiği ölçüde resim, fotoğraf, tablo, diyagram, şekil vs. eklenebilir. Tarih, sayfa numarası kısımları mutlaka doldurulmalıdır. (İzin alınan günün yerine Mazeret İzin Formu eklenmelidir.

Format

• Staj Defteri, tek parça halinde ( ciltli, spiralli...vb.) teslim edilmelidir.
  • Defter tercihe göre elle veya bilgisayar kullanılarak doldurulabilir. Bilgisayar kullanarak defteri dolduruken, yazı tipi “Times New Roman” , 12 punto kullanılmalıdır.
  • Defter hazırlanırken Türkçe dilbilgisi kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Öğrenci deftere yazdığı her şeyden sorumlu olduğunu unutmamalıdır.

Soru 6- Yaz Stajı sonlandığında ne yapmalıyım?

• Yaz Stajı sonunda,  Uygulamalı Eğitimler Değerlendirme Belgesi Yaz Stajı Bilgilendirme ve Evrakları sayfasında bulunan bilgilendirme formları dikkate alınarak, iş yeri yetkilisine doldurtulmalı ve kapalı zarf içerisinde defterle birlikte bölüme teslim edilmelidir.
  • Staj defterinin her sayfası sorumlu mühendis tarafında kontrol edilmeli ve her sayfası imzalanıp kaşelenmelidir.
  • Değerlendirme formlarının olduğu kapalı zarf yapıştırıldıktan sonra işletme tarafından zarf imzalanmalı ve kaşelenmelidir.
  • Defter tesliminde yine fakültenin açıkladığı takvim dikkate alınmalıdır, teslim tarihinden sonra teslim edilen defterler kabul edilmemektedir.

Soru 7- Yaz Stajı mülakatı nasıl yapılır?

• Yaz Stajının mülakatı, ilgili bölüm tarafından açıklanan zaman ve sınıfta bölüm uygulamalı eğitim komisyonu tarafından yapılır.
  • Mülakatta, öğrencilerin staja devamı, defterin zamanında teslimi, defterin kurallara uygun doldurulması, yapılan iş ile defterin uyumu, gerekli deneyim ve tecrubenin kazanılması, staj sicil formu ve sorumlu öğretim elemanı değerlendirmesi göz önüne tutularak başarılı veya başarısız sonucuna varılır.

Yaz Stajı SıkSorulanSorular