İşletmde Mesleki Eğitim Sık Sorulan Sorular

09/02/2023 14:44:37 - 08/03/2023 14:44:37 - 482 Okunma

Soru 1- Ne zaman gidebilirim?

• Dördüncü sınıf güz döneminde  yani yedinci yarıyılda İşletmede Mesleki Eğitime gidebilirsiniz.
  • Öğrenci, işletmede mesleki eğitime gitmeden fakültemizin işletmede mesleki eğitim yönergesini (Bknz. İşletmede Mesleki Eğitim Belgeleri)  okumalıdır.

Soru 2- Hangi şartları sağlamam gerekiyor?

Alttan Dersiniz Yoksa

• Birinci, üçüncü ve beşinci yarıyıllarda hiç almadığız dersin / derslerin olmaması gerekir.
  • Birinci, üçüncü ve beşinci  yarıyıllardaki derslere devam zorunluluğunuzun bulunmaması yani dersten devamsızlıktan (DZ ile) kalmamış olmanız gerekir.
  • Genel not ortalamanızın 1.80 veya üzerinde olması gerekir.
  • 40 günlük zorunlu yaz stajınızı tamamlamış ve başarılı olmanız gerekir.

Alttan Dersiniz Varsa

• Alttan kalan, başarısız olduğunuz derslerin (FD-FF) derslerinizin AKTS kredileri toplamı:
  • Yedinci yarıyıldaki Sistem Tasarım Dersi alınacaksa maksimum 10 AKTS,
  • Yedinci yarıyıldaki Sistem Tasarım Dersi alınmayacaksa maksimum 16 AKTS olabilir.
  • Genel not ortalamanızın 1.80 veya üzerinde olması gerekir.
  • 40 günlük zorunlu yaz stajınızı tamamlamış ve başarılı olmanız gerekir.

Soru 3-  Başvuru belgelerini nereden bulabilirim?

• İşletmede Mesleki Eğitim ile ilgili tüm güncel açıklamalara ve tüm güncel belgelere aşağıdaki  linkten ulaşabilirsiniz.

İşletmede Mesleki Eğitim Belgeleri Linki

Soru 4-  İşletmede Mesleki Eğitim başvuru sürecinde nelere dikkat etmeliyim?

Firmanın Uygunluğu

• Fakülte tarafından açıklanan tarihler dikkate alınarak İşletmede Mesleki Eğitim yapılması istenen iş yeri için “İş Yeri Bilgi Formu” doldurulup bölüme teslim edilmelidir.
  • Bölümden işletme  için uygunluk alındıktan sonra geri kalan başvuru belgeleri belirtilen şekilde ve belirtile sayıda (Bknz. İşletmede Mesleki Eğitim Belgeleri) doldurulup yine fakülte tarafından açıklanan takvime göre bölüme teslim edilmelidir.

Soru 5- İşletmede Mesleki Eğitim süresince ne yapmalıyım?

İş Planının Hazırlanması

• Öğrencinin işletmede geçireceği 15 haftalık uygulamalı eğitim planı ilk hafta hazırlanıp, sorumlu öğretim üyesine sunulmalıdır.

İşletmede Mesleki Eğitime Devam

• İşletmede mesleki eğitime başladıktan sonra mazeretsiz olarak devamsızlık yapılamaz, eğer izin kullanılmasını gerektirecek bir mazeret (sağlık, sınav, ailevi... vb.) oluşursa sorumlu öğretim üyesinin bilgisi dahilinde işletmedeki iş yeri sorumlusundan izin alınmalıdır.
  • Belgeler sayfasındaki Mazeret İzin Formu (Bknz.  İşletmede Mesleki Eğitim Belgeleri)   doldurulup hazırlanacak İşletmedeki Mesleki Eğitim Defterine, izin alınan günün yerine eklenmelidir.
  • Toplam izin günü sayısı (RAPORLAR dahil) işletmede mesleki eğitim toplam süresinin (75 gün) %20'sini (15 gün) geçemez.

Günlük ve Haftalık Raporların Doldurulması

Haftalık Raporlar

• Haftalık raporlar, o gün yapılan işlerin 1 veya 2 cümle ile özetlendiği kısımdır.

Günlük Raporlar

• Günlük raporlar, o gün yapılan işlerin detaylı bir şekilde anlatıldığı kısımdır. Firmanın izin verdiği ölçüde resim, fotoğraf, tablo, diyagram, şekil vs. eklenebilir. Tarih, sayfa numarası kısımları mutlaka doldurulmalıdır. (İzin alınan günün yerine Mazeret İzin Formu eklenmeli ve haftalık raporda izinli olduğu belirtilmelidir.

Format

• İşletmede Mesleki Eğitim defteri tek parça halinde ( ciltli, spiralli...vb.) teslim edilmelidir.  Defterin düzeni şu şekilde olmalıdır:
    • Kapak
    • Haftalık Raporlar
    • Günlük Raporlar
    • (İzin alınan günün yerine Mazeret İzin Formu eklenmeli ve haftalık raporda izinli olduğu belirtilmelidir.)
  • Defter tercihe göre elle veya bilgisayar kullanılarak doldurulabilir. Bilgisayar kullanarak defteri dolduruken, yazı tipi “Times New Roman” , 12 punto kullanılmalıdır.
  • Defter hazırlanırken Türkçe dilbilgisi kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Öğrenci deftere yazdığı her şeyden sorumlu olduğunu unutmamalıdır.

Soru 6- İşletmede Mesleki Eğitim sonlandığında ne yapmalıyım?

• İşletmede Mesleki Eğitimin son haftasında,  Uygulamalı Eğitimler Değerlendirme Belgesi ve İşletme Anketi’ni  İşletmede Mesleki Eğitim Belgeleri sayfasında bulunan bilgilendirme formları dikkate alınarak, iş yeri yetkilisine doldurtulmalı ve kapalı zarf içerisinde defterle birlikte bölüme teslim edilmelidir.
  • Değerlendirme formlarının olduğu kapalı zarf yapıştırıldıktan sonra işletme tarafından zarf imzalanmalı ve kaşelenmelidir.
  • Defter tesliminde yine fakültenin açıkladığı takvim dikkate alınmalıdır, teslim tarihinden sonra teslim edilen defterler daha düşük puan üzerinden değerlendirilecektir.

Soru 7- İşletmede Mesleki Eğitim mülakatı nasıl yapılır?

• İşletmede Mesleki Eğitim dersinin mülakatı final sınav programında açıklanan zaman ve sınıfta bölüm uygulamalı eğitim komisyonu tarafından yapılır.
  • Mülakatta, öğrenciler yaptıkları işlerle alakalı sunum yaparlar.Komisyon, öğrencinin defterini,  yaptığı sunumu ve sorulan sorulara verdiği cevapları değerlendirerek öğrencinin notunu belirler.

İşletmede Mesleki Eğitim Sık Sorulan Sorular SSS